Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Szultán a cár ellen' - izzik a levegõ Törökország körül

KülföldÕk már tudják! Szinte mindegyik nagyobb német lap portálja a törökökkel foglalkozik ma, de nemcsak a közelgõ EU-Törökország csúcs miatt. Oroszország és Törökország között nagyon nagy a feszültség, a török határõrök hét szír menekülõt agyonlõttek, tízet megsebesítettek. Erdogan török elnök a szíreknek inkább szír területen létesítene „menekültvárost”. A kurdok és a törökök között szabályos háború folyik.

Öngondoskodás, megtakarítás és biztonság az Ön igényeire és élethelyzetére szabva - Allianz Életprogramok

Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA
Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Szultán cár ellen” – hangzik a német Focus magazin online vezetõ cikkének címe, amely szerint az orosz és a török elnök élesen szemben áll egymással Szíriával kapcsolatban. A helyzet igen veszélyes, a Nyugat számára is – írják. Emlékeztetnek az orosz harci gép tavalyi lelövésére, és azt állítják, hogy az orosz gépek azóta is gyakran megsértik a török légteret azon a félsziget-szerûen Szíriába belógó török határszakaszon. Az orosz bombák is gyakran hullanak le a határhoz nagyon közel.

Az ellentétek egyik fõ alapját adják a szíriai kurdok, akik az orosz légitámadások segítségével teret nyernek. A török tüzérség állítólag napok óta lövi az állásaikat. A lap szerint már a török-orosz háború lehetõségét is mérlegelik a biztonsági szakértõk, a lap számba is veszi az eddigi, a két ország között lezajlott törénelmi konfliktusokat.

Milliók menekültek Törökországba

Becslések szerint Törökországban már 2,7 millió szíriai is tartózkodhat, tavaly nyáron még inkább kétmillió köröli számokról volt szó. A török-európai uniós tárgyalások, mint a hétfõi csúcstalálkozó egyik tétje, hogy Törökország határain belül tudja-e õket tartani. Nem tudni, mennyiben kapcsolódik ehhez, de egy mai hír szerint hét szíriai menekültet lelõttek a határõrök a török-szír határon, tízet megsebesítettek.

Az Amnesty International szerint már februárban is lõttek határsértõkre, köztük gyerekekre is. A határon, amelyet a törökök lezártak, több tízezer ember vár bebocsátásra, csak a súlyos sebesülteket engedik át. Lehet, hogy Erdogan, ha nem mehetnek tovább Európa felé, akkor saját országába sem akar beengedni többet? Már régóta folyt a török-szíriai határon is a kerítésépítés.

Egy megyényi menekültvárost terveznek

Erdogan török elnök most kitalálta azt is, hogy a szíreknek szíriai területen kellene menekültvárost építeni. Erre Észak-Szíriában, a török határ közelében jelölnének ki egy 4500 négyzetkilométernyi (nagyjából egy magyar megyének megfelelõ nagyságú) területet. A „nemzetközi közösség” is részt venne a programban, de a részletek, a zóna védelme például, nem ismeretesek, ahogy az sem, mikor valósulhat meg. Ankara azonban már régóta szorgalmazza a háború sújtotta Szíria északi részén egy védelmi folyosó létrehozását a menekültek számára.

Az ellenzéki lapokat lerohanják, ugye?

Jelenleg az a helyzet, hogy az EU támogatja a menekültek visszatoloncolását Törökországba, de így már lényegében a polgárháborúba való visszaküldésüket éri el vele – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német ellenzékhez tartozó Zöldeket. Szerintük mindez ráadásul ellentétes a nemzetközi joggal.

Sokan tartanak attól, hogy a menekültek visszatartásáért cserébe Törökország hosszan és keményen zsarolja majd az Európai Uniót, és attól is, hogy még inkább fittyet hány majd saját polgárai emberi jogaira is. Most is nagy a felháborodás, mert a török rendõrök szabályosan lerohanták egy ellenzéki, a kormánnyal szemben kritikus lap szerkesztõségét. A lapot kijelölt kormánybiztos irányítja, a dolgozók emigrációba vonulást tervezgetnek.

Törökország szétlõtte saját városát

Gyakorlatilag háborús állapotok vannak a törökországi kurd területen, mindennaposak a harcok, számos rendõr, katona és polgári lakos hal meg nap mint nap. Több hónapos kijárási tilalom és harcok voltak Cizre városában a kurd felkelõk ellen, amely hasonlóan romhalmazzá vált, mint számos szíriai város. A kijárási tilalom feloldásával a romok alatt ma is számos áldozat holtteste után kutatnak a hozzátartozók.Link

Hozzászólások

131 #1 lalapapa
- 2016-03-05 23:33
Roviden ez is azt mutatja hogy az ember mekkora barom egy allat,
oljek csak egymast
fogy a lakosag es fogy a fegyver,
nehogy mar valaha valahol is beke legyen,
mikor a torokot is judas iranyitja meg
a kurdot is
akkor ott a lakosagban fogyas lesz
mert egyik sem meg a masik sem tud
semmit
hogy ki az kit akasztani kellene
legelabb haromszor es otszor
hamvasztani,

a tudatlan iskolazatlan emberiseget
olyan haboruba viszik bele
amilyenbe csak akarjak,

mert a diak lusta es leha
szereti a laza eletet,
ezen alapon a jovo egyre szarabb lesz

:o
meg kerdeztem egy torokot ki pizzat sut
hogy millyen szarmazasu a torok miniszter
azt mondta torok,

a kurdokat kerulje el mindenki,
azok barkit barmikor leszurnak vagy eppen
agyon vernek,
fogalmuk semmi arrol ki milyen multal rendelkezik,
vagy eppen mirol is van szo,
tudatlan csak a tobb feleseget szeretik gyujteni
meg legalabb 10 vagy tobb gyerek,

de remelem van kozottuk olyan is ki tudja
mirol van szo,
es nem vettek meg fizettek le,
az nem vesz reszt biztos a harcokban
hanem majd meg lep valahogy
kurdok mindenhol vannak es
nagy kemeny kozossegekben segittik
egymast,

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,460,677 egyedi látogató