Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Bedarálja az állam a legnagyobb török napilapot

KülföldÓ, lesz itt még könyvégetés is, ez csak felvezetés hozzá. Az isztambuli bíróság március 4-én állami megbízottakat rendelt a Feza Médiacsoport élére - írja a Hürriyet. A vállalat a kiadója két kormánykritikus médiumnak, a Zaman napilapnak és angol nyelvû kiadásának, a Today's Zamannak, valamint a Cihan hírügynökségnek is.

A szerkesztõség épületét rendõrök rohanták le, az újság alkalmazottait nem engedték be, és erõszakkal akadályozták meg, hogy közvetítsék az eseményeket, számolt be Twitteren az egyik újságíró.

Police did not allow even editor in chief of Zaman inside the offices along with me. This is beyond comprehension! Such a sad day in Turkey!
— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) March 4, 2016

A police officer grabbed my phone forcefully while I was broadcasting on Periscope. I'll sue him when the rule of law is back. Unbeliavable!

— Sevgi Akarcesme (@SevgiAkarcesme) March 4, 2016

Az épület elõtt tömegek tüntetnek, a rendõrök könnygázt vetettek be.

#LATEST Police break cameras at #Zaman to cut live footage from building https://t.co/MGuncKEKDq pic.twitter.com/kPNCQjhyiV
— Today's Zaman (@todayszamancom) March 4, 2016

A sajtó Törökország fekete napjaként beszél az eseményrõl, számos nemzetközi szervezet elítélte a döntést, a bécsi székhelyû Nemzetközi Sajtóintézet "kifejezetten aggasztónak" nevezte a történteket, a Hírlapok és Hírügynökségek Nemzetközi Szervezetének elnöke szolidaritását fejezte ki az újság dolgozóival. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muiznieks az újságírók sorozatos zaklatására hívta fel a figyelmet.

I deplore new case of harassment v media in Turkey & urge authorities 2 reverse effects of these interferences https://t.co/JXgoGtm1bH
— Nils Muiznieks (@CommissionerHR) March 4, 2016

A döntést az Isztambul 6. kerületi büntetõbíróság hozta az isztambuli központi nyomozóiroda kezdeményezésére, ami a médiacsoportot a "Fethullahista terrorszervezet és párhuzamos államszervezõdés" támogatásával vádolta. Fethullah Gülen Amerikában élõ török származású iszlám vallástudós és befolyásos ideológus, a közte és Erdogan elnök közötti ellentétrõl itt írtunk.

A nyomozóiroda emellett a Kurd Munkáspárt (PKK) támogatásával vádolja a céget és médiumait, hogy a terroristacsoporttal kooperálva akarják megdönteni a török kormányt és külföldi találkozókon egyeztettek errõl.

A történtek kísértetiesen hasonlítanak a tavalyi Koza Itep Holding államosításához, amirõl itt írtunk. Itt szintén ellentmondásos bírósági döntést követõen rendõrök szállták meg az épületet.

Ez alig pár nappal a megismételt választások elõtt történt, az átvételt követõ lapszám már kormánypropagandával a címlapján jelent meg.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
4,460,807 egyedi látogató