Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A szélsõjobb a szakadék szélére sodorta Szlovákiát

Külföld"Szlovákiának" is "annyi". Elõkészítik a csehekkel való újra "egyesülést". Ja és persze "mindenkinek" láthatóan elment a maradék józan esze. A szélõsjobboldali és az újonnan alapított pártok törtek elõre a szlovák parlamenti választáson. Hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico kormányfõ pártja, nem biztos, hogy új kormányt tud alakítani. A politikai instabilitás rosszkor jött, júliustól Szlovákia lesz az Európai Unió soros elnöke.

A vasárnapi szlovákiai parlamenti választásnak nincs igazi nyertese. Hiába kapta a legtöbb voksot (28,3 százalékot) Robert Fico miniszterelnök baloldali pártja, egyedül nem tud kormányt alakítani, de az sem világos, hogy a Smer a parlamentbe bejutó további hét párt közül melyikkel léphet koalícióra.

Pedig Fico igyekezett mindent megtenni, hogy harmadszor is miniszterelnök legyen. Orbán Viktorhoz hasonlóan menekültellenes nézeteket képviselt, Brüsszel menekültelosztási tervét megtámadta az EU bírósága elõtt. Annak ellenére beleállt ebbe a témába, hogy Szlovákiát szinte teljesen elkerülték a migránsok. A kormányfõ jóléti intézkedésekkel is igyekezett szavatokat szerezni, lehetõvé tette, hogy a diákok és a nyugdíjasok ingyen utazhassanak a vonatokon.

A választás elõtti utolsó heteket mégsem tudta uralni. A kampány utolsó szakasza a tanárok és az egészségügyi dolgozók tüntetéseirõl szólt. Ficót az ellenfelei többször is olyan nem túl hatékony populistának bélyegezték, aki figyelmen kívül hagyja az oktatás és az egészségügy problémáit.
Szép fehér nap

A választási eredményeknek leginkább a szélsõséges pártok örülhetnek. Hatalmas meglepetésre 8 százalékkal bejutott a parlamentbe Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppárt nevû formációja. A hagyományos pártok nem vették komolyan, hogy két éve Kotlebát megválasztották a besztercebányai megyei önkormányzat élére.

Kotleba korábbi megszólalásaiban többször is a cigányokat szidta, akiket parazitáknak nevezett, és „feltételezett holokausztról” beszélt. Az ügyészség emiatt faji gyûlöletkeltéssel vádolta meg, az eljárást végül megszüntették. Pár éve finomított a megszólásain, gárdista uniformisát öltönyre cserélte és a migránsokat kezdte bírálni. A menekültekre utalva egyik tavalyi beszédét úgy indította, hogy „szép fehér napot” kívánt.

Nem csak egy szélsõjobboldali párt jutott be a parlamentbe. A korábban a magyarellenességérõl ismert Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy év szünet után tér vissza az országgyûlésbe, a párt számára már ez is komoly siker. A két radikális párt így összesen 16,6 százalékot kapott. A szlovák internetet így elárasztották az olyan karikatúrák, ahol a szlovák címerben szereplõ kereszt horogkereszté alakul át.


Karikatúra a Sme címû szlovák napilapból

Nem sok jót mond el a hagyományos pártokról az sem, hogy a négy hónappal ezelõtt alakult Sme Rodina (Család vagyunk) bejutott a törvényhozásba. A párt céljairól, elképzeléseirõl nagyon keveset lehet tudni. A párt vezetõje pedig egy olyan üzletember, aki újságcikkek szerint a szlovák alvilághoz kötõdõ emberek társaságában mozgott.
Kiesõ helyrõl az élre

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) a második helyen végzett, pedig az a veszély fenyegette, hogy be se jut a parlamentbe. A 12,1 százalékos eredményével végül a legerõsebb jobboldali párt lett. A jó szereplését valószínûleg annak köszönhette, hogy a kormánypárttal szemben határozta meg magát. Nagy kérdés, hogy Richard Sulík pártelnök össze tudná-e fogni a jobboldali pártokat, vezetni tudna-e egy többpárti kormányt. Jelenleg európai parlamenti képviselõ, le kellene mondania a mandátumáról, és haza kellene utaznia.

Az SaS után nem sokkal maradt le, 11 százalékot ért el az OLaNO, az Egyszerû Emberek és Független Személyiségek mozgalma. A párt listáján Szlovákia több ismert személyisége is szerepelt, így széles rétegeket tudtak megszólítani. Rendszerellenes pártként jött létre, kiszámíthatatlan politikai erõ, egy esetleges jobboldali kormány esetén megkerülhetetlen.

A Siet (Háló) nevû pártot sokkolta a 5,6 százalékos eredmény, a február közepén mért adatokhoz képest a szavazatok felét kapták meg. A bukás oka lehet, hogy nem konfrontálódtak eléggé a kormánypárttal. A párt elnöke, Radoslav Procházka a 2014-es elnökválasztáson harmadik lett a szavazatok 21,2 százalékával, így valószínûleg túl gyorsan elhitte magáról, hogy õ lehet a jobboldal új vezetõje.
Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

Radoslav Procházka

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) zsinórban harmadszor sem jutott be a parlamentbe. Vezetõi korábban azt mondták, ha most sem jutnak be, akkor felhagynak az országos politikával és regionális szinten próbálnak tevékenykedni. Bejutott viszont 6,5 százalékkal a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt. Õk sem elégedettek, két számjegyû eredményt vártak.

A szlovák jogszabályok szerint a választásokat megelõzõ két hétben nem lehetett nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatási eredményeket. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a hagyományos pártok nem észlelték idõben a választási preferenciák megváltozását, nem tudták idõben korrigálni, mozgósítani a saját választóikat.

A patthelyzet ahhoz is vezethet, hogy sem Fico, sem a jobboldali ellenzék nem tud stabil kormányt alakítani, így akár elõrehozott választások is várhatnak az országra. Ráadásul júliustól Szlovákia veszi át a hollandoktól az EU soros elnöki posztját, a migránsválság kezelésében így komoly szerep hárulhat Pozsonyra. Ez egy stabil kormány hiányában nem lesz egyszerû feladat.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-03-06 19:22
Cseh politikusok szerint nehéz lesz a szlovák kormányalakítás

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján - vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos - mutatnak rá Prágában -, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

"Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erõs és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk mûködni" - írta Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. "Az új szlovák kormány az év közepétõl elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz" - közölte Sobotka nyilatkozatában.http://kitekinto....tx_Jub4WNk


Mit kell tudni a neonáci Kotlebáról?

A tegnapi választások egyik legkellemetlenebb meglepetése, hogy a Marian Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt 8,1 százalékos eredményt szerzett.

Kotleba 1977-ben született. Már ifjúkorában a szélsõséges ideológia rabjává vált. Egy besztercebányai középiskolában informatikát tanított, ám összetûzésbe került a szülõkkel, mert veszélyes nézeteit a diákokkal is megosztotta. Bár nem mûködhetett tovább oktatóként, az tanintézmény igazgatója nem is bocsátotta el: rendszergazdává tette meg.

2003-ban került az ultranacionalista, neonáci Szlovák Testvériség élére. Roppant aktívnak bizonyult, már legalábbis ami a romaellenes menetek szervezését illeti. Verekedéseket, erõszakos cselekmények sorát provokálták ki.http://kitekinto....tx9F-b4WNk
137 #2 balu
- 2016-03-07 12:07
Hehe... azért az 8 százalék nem "csak úgy" jött össze. A volt cionseggnyaló kormánypárt, az SDKU-DS (Dzurinda stb.) meg tökös 0,3%-ot szerzett. Nade még a "liberális" SaS vezére, Sulík is igencsak euroszkeptikus és nyíltan bevándorló-ellenes. Megy a vonyítás kóhnéknál rendesen. Már a választások éjszakáján "elõrehozott választásokat" emlegettek - csak abból meg valszeg megint csak Kotleba jönne ki jól. Olvastam valahol, hogy az egyik "elemzõ" a DennikN nevû libsi lapban elszólta magát, azt találván írni, hogy Kotleba tkp. azért neonáci meg fasiszta blablabla, mert nem állnak mögötte nagynevû nemzetközi pénzügyi csoportok :-)

Az igazán kellemetlen meglepetés az lenne, ha sikerülne összeütniük egy kormányt.
4 #3 Posta Imre
- 2016-03-07 13:14
Balu a csehekkel majd sikerül. Így lesz Csehszlovákia és határrevízió, meg minden.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.65 másodperc
4,440,294 egyedi látogató