Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szakértõ: a válságkezelési kudarcok miatt erõsödnek a szélsõséges pártok

TanácsadásA "válság" mesterséges, a megoldás is az, ahogy a "szélsõséges pártok" mind egy szálig zsidó szabadkõmûves grundolta csürhe. van, aki még ezt nem látja át? Politika = aki itt lop. A szélsõséges pártok megerõsödését segítik a gazdasági és a migrációs válságra adott elhibázott és lassú válaszok, vagyis párhuzamos válságkezelési kudarc figyelhetõ meg Európában – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az MTI-nek.

Emlékeztetett: 2008-2009 óta tendencia a szélsõséges pártok európai megerõsödése. A világgazdasági válság európai következményeire adott elhibázott, lassú válaszok a politikai elit ellen bizalmatlanságot szültek – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy emellett a tendencia okának tekinthetõk azok a gazdasági problémák is, amelyek a válság következtében keletkeztek, és nem oldódtak meg. E problémák között említette, hogy a fiatalok munkanélküliségét fõként a dél-európai országokban nem tudták kezelni, ahol szintén több szélsõséges párt jelent meg. Jellemzõen szélsõséges, radikális és populista pártok a bal- és a jobboldalon egyaránt kihasználják a helyzetet – mutatott rá, példaként említve Görögországot, Franciaországot, Dániát, Svédországot és Belgiumot.

Gálik Zoltán szerint e pártok a társadalmakon belüli törésvonalakat is kiaknázzák: azt, hogy nagyobbak a társadalmi különbségek azokban az országokban, amelyeket a válság jobban érintett. Az elemzõ hangsúlyozta: a szélsõséges pártokat segítik a migrációs válságra adott elhibázott és lassú válaszok is, vagyis „párhuzamos válságkezelési kudarc” figyelhetõ meg Európában. Az idegengyûlölõ pártok kihasználják a politikai elit gyengeségét, „alternatívát próbálnak kínálni a meglévõ politikai rendszerrel szemben”. Emellett az Európa-ellenes retorika is nagy szerepet játszik a népszerûségük növekedésében, ami összefügg azzal, hogy nem megfelelõ a válságkezelés.

Kérdés, hogy mennyire legitimálhatják magukat ezek a pártok, hiszen több kísérletet is tettek már arra, hogy a kormányba bekerüljenek vagy azt kívülrõl támogassák – magyarázta. Ahhoz viszont, hogy ez megtörténhessen, maguknak is változniuk kell. Több szélsõséges párt, amely korábban idegengyûlöletet szított, most „megpróbál kulturáltabb lenni”, a hatalom közelébe férkõzni, és már egyáltalán nem, vagy csak részben követi a korábbi ideológiáját. Ilyen például a francia Nemzeti Front vagy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja.

A szakértõ arra is kitért, hogy a menekültkérdés miatt szinte minden nyugat- és kelet-európai országban teret nyertek ezek a szélsõséges pártok. Gálik Zoltán szerint kérdéses, hogy a szélsõséges pártok teljesen átrendezik-e majd az országokban a választási preferenciákat. Hatalomra egyelõre nem nagyon tudnak jutni ezek a pártok, de „koalícióra kényszeríthetik a hagyományos politikai elitet” maguk között, vagy polarizálhatják a pártrendszert. Utóbbira példa a múlt hétvégi szlovákiai választás, ahol a szélsõségesek megjelenésével „nem tudnak rendesen koalíciót kötni a mainstream pártok”, és így destabilizálódik a politikai rendszer – mondta.

A szakértõ arról is beszélt, hogy Barack Obama elnöksége alatt az Egyesült Államok viszonylag sikeresen kihasználta a válságkezelésben szerzett elõnyöket, mégis sokan elégedetlenek a válságkezeléssel. Így ebben az esetben is az elégedetlenség, a politikai elittel szemben érzett düh lehet az oka Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns népszerûségének.

Bár a demokraták nem igazán megosztottak a Hillary Clinton és Bernie Sanders közötti kiélezett verseny ellenére sem, az látszik, hogy „a konzervatív elitbe vetett hit megroggyant az elmúlt idõben”, a szélsõség azért tud terjedni, mert az emberek elégedetlenek a pártelittel – mondta. Hozzátette: a mostani helyzetbõl viszont nem kell következtetéseket levonni, mert az amerikai pártrendszer – az európai helyzettõl eltérõen – egyelõre stabil.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-03-09 08:16
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QOqtT-WtLjE[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,800,616 egyedi látogató