Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Biztonságos országgá nyilváníthatják Törökországot

KülföldTörökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagállamok, olyan országnak, ahová vissza lehet küldeni a migránsokat – közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtök délelõtt Brüsszelben, miután megérkezett az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere, és védelmébe vette az uniós és török vezetõk hétfõi rendkívüli csúcstalálkozóján született elvi megállapodást.

Szerinte az Európai Unió nagyon jó úton halad a migrációs válság kezelésében. Koordinált, uniós szintû válasz született a problémára, és ennek nyomán jelentõsen csökkent a kontinensre érkezõk száma, Németországba nagyjából tizedannyian érkeznek, mint tavaly õsszel – mondta.

A hétfõi EU–török csúcsértekezlet jelentõs szerepet játszott abban, hogy a nyugat-balkáni útvonal mostanra lezártnak tekinthetõ – jelentette ki a miniszter, aki azt szeretné, ha ez tartósan így is maradna. Hozzátette, hogy a migránsáradat csaknem véget ért ezen az útvonalon.

De Maiziere kijelentette: a cél az, hogy csökkentsék az Európába érkezõk számát, felszámolják az embercsempész-hálózatokat, együttmûködjenek Törökországgal és segítséget nyújtsanak Görögországnak.
Zárva marad a balkáni migrációs útvonal

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter élesen bírálta Törökországot, amiért hétfõn újabb követelésekkel állt elõ a brüsszeli csúcstalálkozón.

Véleménye szerint Európának következetesnek kell maradnia, és nem adhatja fel értékeit az EU–török cselekvési tervrõl folytatott tárgyalásain.

Leszögezte, hogy már az unió keleti határain meg kell állítani a migránsáradatot, amiben Törökországnak kulcsszerepe van. Hozzátette: Ankarának meg kell mutatnia, hogy képes erre, és azt követõen lehet továbblépni, tárgyalni a vízumliberalizációról vagy az ország uniós tagságáról. Törökország ugyanis a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetõkkel hétfõn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az osztrák miniszter elmondta, hogy országa nem változtat a véleményén, és kitart amellett, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak továbbra is zárva kell maradnia. Szerinte erre azért van szükség, hogy az ellenõrizetlen illegális bevándorlásnak végérvényesen véget lehessen vetni. Mikl-Leitner úgy vélte, hogy nem szabad hiú reményt kelteni a migránsokban. Mint mondta, világos üzenetre van szükség: nem érdemes útnak indulni a Balkánon keresztül Európa felé.

Az uniós belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán fõként a terrorizmus elleni harc és a migrációs válság kezelésének kérdése áll a középpontjában.

Uniós diplomáciai források korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy az ülésen részt vevõ miniszterek várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt szankciókat.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-03-13 18:02
Ma hatalmas robbanás volt Ankarában, a biztonságossá nyilvánított ország fõvárosában:
https://www.youtu...pZPZb45WqA
116 #2 livia
- 2016-03-13 20:05
No, szerintem csak minden megy a tervezett forgatókönyv szerint.Jó lenne már látni egy nem klreált akciót.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
4,461,885 egyedi látogató