Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A jemeni zsidók egyik utolsó csoportját titokban Izraelbe költöztették

KülföldIzraelbõl meg irány Birobidzsán, de út közben sokan "el fognak tûnni...végleg". Innen is! Az utóbbi napokban titokban Izraelbe költöztették a Jemenben maradt zsidók egyik utolsó csoportját - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió hétfõ délelõtt.

A 17 fõs csoport éjszaka landolt Izraelben, tagjai csatlakoztak két korábban érkezett társukhoz. Titkos áttelepítésüket az izraeli kormánnyal együttmûködésben tevékenykedõ, a diaszpórában élõ zsidókkal kapcsolatot tartó Zsidó Ügynökség intézte.

Velük együtt a rádió szerint az utóbbi két évben összesen több mint kétszáz zsidót menekítettek ki a polgárháború sújtotta Jemenbõl, ahol szélsõséges muszlimok számos antiszemita atrocitást követtek el ellenük.
Jemen és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat, s ezért a különösen bonyolult, titkos akcióban - az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint - részt vett az amerikai külügyminisztérium is.

Az Izraelbe vándoroltak csoportjából korábban öten Szanaában, tizenketten pedig Raidában éltek. Raida rabbija is a csoport tagja volt, õ magával hozta egykori közösségének öt-hatszáz éves tóratekercsét is. Távozásuk után már csak mintegy ötven zsidó maradt Jemenben (a fõvárosban, Szanaában), de õk nem is hajlandók Izraelbe költözni.

Az utóbbi években elmenekült jemeni zsidók egy része nem Izraelbe, hanem a szatmári ultraortodox zsidó vallási csoport védnökségével az Egyesült Államokba távozott, a Szatmárnémeti városból elszármazott közösség székhelyére, Brooklyn New York-i városrész egyik lakónegyedébe.

Nátán Saranszki, a Zsidó Ügynökség elnöke "Izrael és a bevándorlás jelentõs pillanatának" nevezte a tizenkilenc fõs csoport kimenekítését Jemenbõl. Hangsúlyozta, hogy ezzel lezárult az egyik legrégebbi zsidó közösség történetének az 1949-es Varázsszõnyeg mûvelettõl napjainkig tartó fejezete, a jemeni zsidók Izraelbe költöztetése. A negyvenes évek vége óta mintegy ötvenezer zsidó vallású jemeni választotta hazájának Izraelt.
Link

Hozzászólások

116 #1 livia
- 2016-03-21 20:29
No, csak ha már úgy kipucolták,viseljék!
4 #2 Posta Imre
- 2016-03-24 10:55
Három zsidó csajért van odáig Jemen
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g3bjZlmsb4A[/movie]

Tair, Liron és Tagel Haim legnagyobb rajongótábora nem szülõhazájukban, Izraelben található hanem Jemenben, ahol celebstátuszban vannak, és elsõ videójukat már vagy kétmillió alkalommal nézték meg a neten. A három csaj jemeni zsidók leszármazottai, akik két generációval ezelõtt menekültek Izraelbe, de hagyományaikat megtartották, így a lányok tökéletesen beszélnek arabul, ráadásul jemeni akcentussal.

A-Wa, azaz “igen” nevû együttesük a tradicionális jemeni népdalokat és költeményeket dolgozza fel modern zenei elemekkel, hip-hop- és elektro-motívumokkal. Elsõ slágerük, a Habib Galbi (Szívem szép szerelme) például egy õsi népdal feldolgozása, olyané, amit a lányok énekeltek a tábortûz körül a sivatagban. A klip sikere nyomán a világzene tíz legizgalmasabb elõadója közé sorolják õket, és már léptek fel európai fesztiválokon is, A cél az USA, mondják, sok sikert nekik.
http://index.hu/k...aig_jemen/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
4,458,098 egyedi látogató