Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán: öt-hat órán múlt az államcsõd

BelföldDe rég is volt, tán igaz sem volt. De sokan néztek akkor is idiótának, ahogy most is, de majd pár év, vagy nap múlva kimondják, hogy hát .... és mindez nem számít egy lyukas kutyafngot sem. :-)) Idén tavasszal volt a Bibó Szakkollégium vendége Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy zártkörû beszélgetésen vett részt. Az eseményrõl kiszivárgott hangfelvételekbõl idéz a 444.hu. Ezeken Orbán többek között arról beszél, hogy 2011 õszén néhány órán múlt, hogy nem lett fizetésképtelen Magyarország, ezért kellett újra bejelenteni, hogy az IMF segítségét kérjük.

A 444.hu által idézett beszélgetésen Orbán többször is tanácsokat adott a jövõ miniszterelnökeinek, az egyik ilyen tanácsból vezette le a négy évvel ezelõtti helyzetet is. A miniszterelnöknek tudnia kell, ha egyszerre túl sok nagy erejû érdekcsoportot sért meg az ország érdekében, akkor azok összefognak egymással. Meg kell szervezni az ellenerõt, amivel ezt ki tudja védeni - idézi a kormányfõt a Portfolio.hu.

Orbán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy amikor például egy bankadót kivet az ember, azt jól kell idõzíteni, mondjuk az energiacégek adózásához képest. Ezek után részletesen mesélt arról, hogy 2011 õszén a gazdasági szereplõk összezártak, segítséget kaptak az Európai Uniótól, és a hedge fundok elkezdték támadni a forintot. A magyar államadósság biztosítását jelzõ CDS-felár elkezdett fölfelé menni, "talán 700 felett volt, most 150", a forint gyengült, miközben az osztrák határnál elkezdtek bankpánikot kelteni a magyar bankok ellen. Ez a nagy nyomás együtt ki tudta volna váltani azt a hatást, hogy az elszaladó kamatok miatt finanszírozhatatlan válik az ország. Ettõl Orbán szerint nem voltunk messze, 5-6 órán múlt.

"Ott olyan nyomás volt, úgy összeszövetkeztek, hogy valakit ki kellett mozdítanom az ellenséges pozícióból. A Matolcsyval ketten tartottunk gyorsan egy megbeszélést, és bejelentettük, hogy a pénzügyi helyzetet értékelve az IMF-hez fordulunk segítségért. Akkor hirtelen a pénzügyi támadások nagy része elmaradt. Aztán persze amikor a bakancs már nem volt a nyakamon, nem állapodtunk meg" - hangsúlyozta Orbán a hangfelvétel szerint.

Bejelentettük, hogy a lengyeleknek akkor már megadott Flexible Credit Line nevû rugalmas hitelkeretre gondoltunk. Azt mondták, hogy azt nem adják. Milyen kár, mondtam - idézte fel már derûsen Orbán.

A beszélgetés során Orbán szót ejtett lehetséges utódáról és arról is, meddig szeretne még kormányozni. Emellett nem ment el szó nélkül az amerikai-magyar kapcsolatok és Simicska Lajossal való szakítása mellett sem - részletek a 444.hu cikkében olvasható.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
3,400,054 egyedi látogató