Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lavrov reméli, hogy félreteszik a 'geopolitikai játszmákat'

KülföldGermánia már keleti lázban ég. Merkel még színjátszik, mert a terror álcája kell jewrópa újrabútolásához, de ez mind a 'geopolitikai játszma' törzskönyvezett része. Halad szépen a Moszkva-Berlin-Peking tengely. A terrorellenes együttmûködés szükségességérõl beszélt az orosz és a német külügyminiszter szerdán, a brüsszeli merényletek másnapján Moszkvában.
A vendéglátó Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a "geopolitikai játszmákat", és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetõje emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttmûködést befagyasztották amiatt, mert az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.


Frank-Walter Steinmeier szerint a büsszeli terrortámadások újabb "véres példájául" szolgáltak az egész világ elleni fenyegetésnek. A német diplomácia vezetõje hangot adott meggyõzõdésének, hogy közös érdek az ez elleni együttes fellépés. Szavai szerint ennek a kérdésnek "szerepelnie kell a napirenden".

Úgy vélekedett, Oroszország jelenleg Szíriában kifejtett erõfeszítései a béke javára válhatnak. Steinmeier elismerte, hogy a szíriai tárgyalásokon öt év óta példátlan elõrelépés történt, aminek következtében remény van a politikai folyamatra. A német diplomácia vezetõje szerint a szíriai kormány és ellenzék között mielõbb meg kell kezdõdniük a fogolycsere-tárgyalásoknak.

A politika mindazonáltal kijelentette: annak fényében, hogy a szíriai polgárháborúnak 250 ezer halottja van és a konfliktus 12 millió embert kényszerített otthona elhagyására, nem tudja elképzelni, hogy Bassár el-Aszad (elnökként) elfogadható személy lenne a lakosság minden csoportja számára.

Olyan világi megoldást sürgetett Szíria számára, amelyben minden csoport együtt tud majd élni.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország és Németország egyetértett abban, hogy a genfi szíriai béketárgyalásoknak átfogónak kell lenniük. Megismételte, hogy az alkufolyamatban az ellenzéki erõk között a szíriai kurdoknak is részt kell venniük, mivel a szíriai állam alapjairól folyik az egyeztetés.

Steinmeier aggodalmát fejezte ki a törökországi belpolitikai helyzet miatt és hangot adott reményének, hogy Ankara megtalálja az útját a kurdokkal való megbékélésnek.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy a szíriai-török határon át még folyik illegális nyersolaj-kereskedelem, ám ennek mértéke az orosz légierõ beavatkozását követõen visszaesett.

A kelet-ukrajnai helyzetrõl szólva Steinmeier kijelentette, hogy az ottani tûzszünetet gyakran megsértik, és hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet a helyzet eszkalációja. Hangsúlyozta a térségbeli aknamentesítés és csapatszétválasztás fontosságát.

Lavrov szerint a felek egyetértettek abban, hogy Délkelet-Ukrajnában a helyzet csak a minszki megállapodások feltétel betartása esetén stabilizálható. Kiemelte, hogy ezek keretében Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal a régió különleges státusával, a helyi választások megrendezésével és a valódi amnesztia biztosításával kapcsolatos politikai problémák megoldásáról.

A felek érintették az orosz bíróság által kedden 22 évi szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanõ ügyét is. Lavrov elmondta, hogy Oroszország értesült az elítéltre vonatkozó ukrán fogolycsere-javaslatról. Rámutatott, hogy az ügyben a döntés az elnök illetékessége és Moszkva az orosz törvényekkel összhangban fogja ezt a kérdést elbírálni. Steinmeier az ügyben egy "humanitárius megoldás" megtalálása mellett foglalt állást.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-német viszony továbbra is prioritás marad Moszkva számára. Mint mondta, a kétoldalú viszonyban megmaradtak a nehézségek, de ezek ellenére a Moszkva és Berlin közötti párbeszéd "aktívan fejlõdik". Megfogalmazása szerint a kétoldalú viszony az európai és a globális politika fontos tényezõje marad.

Pozitív lépésnek nevezte, hogy német részrõl készség mutatkozott arra, hogy felújítsák a két diplomáciai tárca gazdasági és pénzügyi közös munkacsoportja tevékenységét. A testület következõ ülését Lavrov bejelentése szerint júliusban tartják majd meg. Az orosz tárcavezetõ reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a bizottság munkája segít megállítani a két ország közötti áruforgalom csökkenését.

Lavrov közölte: a német fél megerõsítette, hogy Németországban egyetlen orosz sajtóorgánum tevékenységét sem fogják betiltani. (E kijelentésnek az az elõzménye, hogy a két ország között az év elején feszültséget szültek olyan, késõbb hamisnak bizonyult orosz sajtójelentések, amelyek szerint egy kiskorú orosz lányt Berlinben menedékkérõk raboltak el és erõszakoltak meg.)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivõje szerdán közölte, hogy a német külügyminisztert a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadja majd.

Nyugati forrásból származó orosz hírügynökségi értesülés szerint egyébként Steinmeier az este folyamán találkozni fog a helyi idõ szerint délután ugyancsak Moszkvába érkezõ John Kerry amerikai külügyminiszterrel is.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-03-23 14:11
Oroszország és Finnország lezárja északi-sarvidéki határátkelõit a migránsok elõtt


Oroszország és Finnország ezentúl kizárólag saját állampolgárainak és a fehéroroszoknak engedi a közös északi-sarvidéki határszakaszon való átkelést - ebben állapodott meg a két ország elnöke az YLE finn televízióadó szerdai jelentése szerint.
http://hvg.hu/vil..._elott#rss
2 #2 gerry
- 2016-03-23 14:27
Most akkor hogy a francba menjünk haza innen a senki földjérõl?

users2.ml.mindenkilapja.hu/users/animal97/uploads/p_23.jpg
6 #3 anzsi a macska hala
- 2016-03-23 19:30
Gerry!
Már az Antarktiszon is migrálnak?
:D
4 #4 Posta Imre
- 2016-03-23 19:36
Gerry a sarokra kiszorulnak az oroszok. Moszkvát a zsidók már kitapétázták.

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SrtOjKlRBdk[/movie]

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pp4hgCXOcoU[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
4,461,943 egyedi látogató