Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Államtitkár: a finnugor rokonság a magyarságtudat fontos alapeleme

KultúraA göndör-böndör jahve-szolga megmondja a tutit. Egyébként tényleg rokonyok vagyunk a fenn-tiekkel, csak nem mi vagyunk fennugrik, hanem ûk...-onokák. A finnugor népekkel való kapcsolattartásunk pedig megkülönböztetett figyelmet kap a magyar külpolitikában - mondta Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelõs államtitkár az észt és magyar gyerekek közös alkotásait bemutató kiállítás megnyitóján.

A Finnugor Kulturális Év Észt hetének alkalmából Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelõs államtitkár nyitotta meg a „Szedtem, ettem, gyógyítottam” elnevezésû, észt és magyar gyerekek közös alkotásait bemutató kiállítást március 17-én Veszprémben,. Az eseményen ünnepi köszöntõt mondott az Észt Köztársaság külügyminisztere, Marina Kaljurand.

Íjgyártó István államtitkár megnyitja a kiállítást.jpg (288 KB)

„A finnugor rokonság a magyarságtudat fontos alapeleme, a finnugor népekkel való kapcsolattartásunk pedig megkülönböztetett figyelmet kap a magyar külpolitikában” – hangsúlyozta az államtitkár.

A kilencedik alkalommal megrendezett Észt hét hagyományos helyszínei – Budapest, Szeged és Debrecen – mellé idén csatlakozott az egyik 2016-os Finnugor Kulturális Fõváros, Veszprém is, aki idén ünnepli 45 éves testvérvárosi kapcsolatát az észt Tartu városával. A veszprémi nyitóesemény két iskola diákjainak találkozását és együttmûködését mutatta be. Az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Mõisakool két éven keresztül dolgozott együtt a népi gyógyászat és gasztronómia témájában a „Szedtem, ettem, gyógyítottam” nevû projektjén. Az élménybeszámolóval egybekötött megnyitón közremûködtek a Tasner Antal Általános Iskola diákjai, valamint a Mokornulga Leelokoor és a Seto miihi summ szetu kórusok. A tárlat március 24-ig tekinthetõ meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.

Íjgyártó István a projekt különös erejét abban látja, hogy az alkotás varázsát közös élménnyé, kinccsé változtatta, amely meghatározó élmény mindannyiunk, de legfõképp a gyermekek számára. Az államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy finnugor kultúránk megismerésének fontos eleme a fiatalabb generációk megszólítása.

Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva nyerte el a 2016-ban a Finnugor népek kulturálisa fõvárosa címet. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) által 2014-ben életre hívott program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erõsítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, továbbá elõsegítse azok együttmûködését finnugor világon belül. A kezdeményezés nemcsak a kulturális, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlõdéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten.
Link

Hozzászólások

14 #1 teke
- 2016-03-23 16:09
kiváncsi vagyok, mikor vette fel ezt a vezetéknevet
2 #2 gerry
- 2016-03-23 17:10
Õsi magyar név... nem tudtátok?

http://www.mfa.go...orfban.htm

Vajon miért õt kérték fel, Imre nem lett volna jó?s_nezem
4 #3 Posta Imre
- 2016-03-23 18:32
Gerry, én? Zsinagógát? megnyitom én azt is, dózerral, bármely oldalról, de csak ha tele van. Persze demokratikusan!

Zsinagóga-építészeti kiállítást nyitott meg Düsseldorfban Íjgyártó István

www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/EC81ABB8-78C1-4115-8A24-20E09F97000C/0/IMG_8191.jpg
Kelet-Közép-Európa zsinagógáit bemutató kiállítást nyitott meg február 2-án Düsseldorfban Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelõs államtitkára. A kiállítás, amely épített öröksége útján mutatja be a zsidó emancipációt Kelet-Közép-Európában, s a zsinagógák típusait építészeti és kultúrtörténeti tekintetben is, Dr. Klein Rudolf professzor tanulmányai és fényképei alapján készült. A megvalósításban közremûködött a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) valamint a Magyar Építõmûvészek Szövetsége (MÉSZ). A kiállítást a KKM és Magyarország Düsseldorfi Fõkonzulátusa a Düsseldorfi Zsidó Hitközséggel együttmûködésben szervezte.Megnyitó beszédében az államtitkár hangsúlyozta: „Ha az európai, s benne a magyarországi zsidóságról beszélünk elsõsorban annak a felelõsségnek vállalása és tudatosítása a feladatunk, hogy a XX. század e tragédiája soha többé ne ismétlõdhessék meg.”

Íjgyártó István kitért arra, is, hogy a 2014. évi Holokauszt Emlékév során nagyszabású zsinagógarekonstrukciós program kezdõdött el, amelynek során a magyar kormány a részbeni vagy a teljes anyagi háttér biztosításával több, mint harminc zsinagóga megújításában vesz részt. A kormány a hit- és közösségi élet számára a méltó körülmény megteremtésén túl fontosnak tartja az épületeket az európai kulturális örökség részeként is megõrizni.

Az államtitkár szólt a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségben (IHRA) 2015 márciusától egy évig betöltött magyar elnökségrõl, kiemelve, hogy annak középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a holokauszttal kapcsolatos oktatás támogatása, a roma genocídium kérdésköre, valamint az IHRA nemzetközi súlyának növelése áll.

Az egybegyûlteket köszöntötte a Düsseldorfi Zsidó Hitközség vezetõje, Dr. Oded Horowitz, valamint Szegner Balázs magyar fõkonzul. A kiállítást Dr. Klein Rudolf mutatta be. A programot a Lauder Javne iskola zenekara a Z’ mirim Klezmer Band koncertje zárta.

Íjgyártó István düsseldorfi látogatása során megbeszéléseket folytatott Észak-Rajna-Vesztfália kormányának és Düsseldorf városának kulturális vezetõivel, valamint tájékozódott a design területén lehetséges együttmûködésrõl is. http://www.mfa.go...orfban.htm
116 #4 livia
- 2016-03-23 20:46
Lehet hogy õsi név, de íjat se láttak, csak esetleg képen. Úgy képen törölném, mert olyan tenyérbemászó a pofája. Ráférne egy olyan anyai...Nem vállalom! Üsse a kõ!
254 #5 mujko
- 2016-03-24 06:36
img.index.hu/imgfrm/8/7/8/1/BIG_0013478781.jpg
És egy videó ami egy kicsit átírja a neveket .
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6rtmCCLveZY[/movie]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,894,815 egyedi látogató