Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

5 évet kapott a blogger

KülföldBemutatom Vietnam valószínûsíthetõ várományos "miniszterelnökét". Minden stimmel. Legenda kész, pedigré megvan, most hitelesítik...és ennyi. Bíróság elé állítottak egy ellenzéki bloggert Vietnamban. Nguyen Huu Vinh egy exkormányzati ember fia, 1999-ig rendõr volt. Pere szerdán kezdõdött, és meg is büntették: öt évet kapott. Asszisztensnõje is rács mögé került.

Vietnam-szerte ismert családba született a most 59 éves Nguyen Huu Vinh. Apja miniszter volt, és egy ideig moszkvai nagykövet a Szovjetunióban.

Vinh egészen 1999-ig dolgozott rendõrként, és miután leszerelt, magánnyomozó céget alapított. 2007-ben indította elsõ blogját, 2013-ban Polgárjogok címen hozta létre a másodikat, 2014-ben pedig Vietnami Történetírás címmel a harmadikat. Asszisztensnõjével, a 35 éves Nguyen Thi Minh Thuyjal karöltve azzal vádolták õket, hogy a demokratikus szabadságjogokkal visszaélve megsértették az állam érdekeit.

Vinh blogjaiban szemlézte az állami média és más ellenzéki aktivisták szerepét, politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális híreit. A vádirat szerint a két késõbb alapított blogon megjelent mintegy kéttucatnyi cikk, amely eltorzítva állítja be a kormányzó kommunista párt politikáját.
Nem „filléreskedtek” a büntetéssel

Az asszisztensnõt a bírák három év szabadságvesztéssel sújtották, Minh öt évet kapott. Az ügyészség szerint a cikkek „egyoldalú, pesszimista nézetrõl tanúskodnak, aggodalmat és bizalmatlanságot keltenek a társadalomban a párt és a kormány iránt”.
A vádlottak tagadták bûnösségüket. Minh ügyvédje „abszurdnak” nevezte az eljárást.
Kiálltak mellettük

A per kezdetekor többtucatnyian a blogger fotóját a magasba tartva követelték a férfi és kollégája szabadon engedését, de a tiltakozók csoportját feloszlatta a rendõrség, sõt az MTI információi szerint legkevesebb két embert õrizetbe vettek.
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook


Nemzetközi jogvédõ szervezetek és számos nyugati kormány fogalmazott meg éles kritikát Vietnam ellen, mivel rendszeresen börtönöznek be ellenzékieket, miközben azok teljesen békés módon fejtik ki véleményüket. A kormány szerint viszont mindez merõ rágalom, õk állítják: csak a törvényszegõket ítélik börtönbüntetésre.

A Riporterek Határok Nélkül nevû jogvédõ szervezet nyilvántartása szerint Vietnamban 30 ellenzéki blogger van börtönben, ezen a rémes ranglistán Vietnam dobogós, Kína elsõ helye után õk a másodikak.

Minh és társa egyébként 2014. májusi letartóztatásuk óta börtönben vannak.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
4,440,222 egyedi látogató