Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Helyreállítják Jézus sírját a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában

Kultúrajahve kiadta az engedélyt, mert ugye új korszak jön és ugyan a történet nagyon sántít, de a népnek hinnie kell, hogy a mocskos zsidó banda mégiscsak ki lesz terítve. A szentföldi egyházak néhány héten belül megkezdik a leromlott állapotban lévõ Jézus Sírja szentély helyreállítását a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában – jelentették be a ferences rendhez tartozó Szentföld õrzõje kolostorban szerdán.

A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek az idõk során, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja meg a bazilika belsejében lévõ több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon kõ fölé emeltek, amelyen a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték.
Már csak a külsõ vastámaszték tartja össze a márványoszlopokat és -táblákat, amelyeket kikezdtek az idõjárás viszontagságai, a napi több ezer zarándok és turista látogatása.
A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végzi el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek.
Március elején Athénban konferenciát rendeztek a kérdésrõl, ahol a szentélyt felmérõ több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség, a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égõ gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak.
Görög szakemberek segítségével néhány hét múlva kezdik meg a helyreállítást, amely várhatóan nyolc hónapig fog tartani, és 2017 elején fejezõdik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye.
Az elsõ templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. Krisztus Sírjának jelenlegi márvány szentélyét 1809 és 1810 között húzták fel török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá, egy az egész hatalmas épületnek súlyos károkat okozó tûzvészt követõen.
Noha a bazilika belsejében lévõ szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idõk próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2 es erejû földrengésben sem omlott össze.(MTI)
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.25 másodperc
3,899,594 egyedi látogató